Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

L-cytrulina innowacyjny sposób na zbudowanie beztłuszczowej masy mięśniowej - zł


Badania francuskich naukowców nad L-cytruliną Zgodnie z wynikami najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z francuskiego uniwersytetu, osoby, które dążą do zbudowania sylwetki, opartej na beztłuszczowej masie mięśniowej, powinny w swojej codziennej diecie zwiększyć ilość aminokwasów L-cytruliny. Powinna być przyjmowana przed snem, co dotyczy osób, które są na diecie niskokalorycznej i pragną jednocześnie rozbudować mięśnie i zgubić zbędną tkankę tłuszczową. Wyniki przeprowadzonych badań zostały opublikowane przez naukowców z Universite Paris Decartes w czasopiśmie naukowym Amino Acids. W artykule przedstawiają, że nad wynikami pracowali od wielu lat. Wówczas udało im się odkryć, że znacząca część społeczeństwa na świecie większą ilość czasu spędza na “diecie” niż na tym, co powinno być określane jako “standardowe”. Szczególna tendencja do zmian diety jest dostrzegalna u sportowców, którzy zajmują się nie tylko wysiłkowymi sprawnościami, ale także u tych, którzy podnoszą ciężary. Zmieniają jedną dietę na inną, szukając tej idealnej, która zapewni lepsze warunki i predyspozycje do osiągnięcia sukcesu i polepszenia swoich wyników. Upatrują w tym pośredniego sposobu do zwiększenia wydajności treningów, na których tracą mnóstwo siły i energii. Z wyników badań naukowców, wysuwa się wniosek, że posiadanie jednego i stałego sposobu odżywiania motywuje organizm do kształtowania sylwetki opartej na beztłuszczowej masie mięśniowej. Co więcej, pozwala to utrzymać już wcześniej uzyskaną beztłuszczową masę mięśniową. Tkanka mięśniowa cechuje się wysokim zapotrzebowaniem na dostarczane kalorie. Stanowią one paliwo, konieczne do utrzymania bieżącego rozmiaru. Dążenie do powiększenie mięśni wymaga zwiększenia bilansu kalorycznego. Posiadanie diety niskokalorycznej kłóci się z podstawowym prawem biologicznym, jednocześnie blokując dalszy rozrost mięśni. Badacze z francuskiego uniwersytetu zrozumieli podstawowe prawo funkcjonowania organizmu, jednak rozpoczęli domniemania jak organizm reaguje na tzw. “zrzuty” aminokwasów do organizmu, czy stanowi to sposób na ochronę ukształtowanej już beztłuszczowej masy mięśniowej. Co więcej, czy taki sposób jest pomocny dla osób, które przestrzegają diety niskokalorycznej, aby móc zbudować sylwetkę ukształtowaną poprzez beztłuszczową masę mięśniową. Przedmiotem badania francuskich naukowców były dwa, osobne aminokwasy. L-cytrulina oraz L-leucyna. Wnioski, które wyciągnęli z badania, zadziwiły nie tylko naukowców, ale także osoby mniej lub bardziej zainteresowane wynikiem badań. W pierwszej fazie badań, eksperymenty przeprowadzono na szczurach laboratoryjnych. W pierwszej kolejności opracowali linię bazową, która umożliwiła przedstawienie ilości masy możliwej do utracenia, gdyby otrzymywałyby tylko 60% pożywienia, które mogłyby dobrowolnie zjeść bez ograniczeń zewnętrznych. Wówczas tempo utraty masy ciało było bardzo szybkie. Jednak w głównej mierze, spowodowane to było utratą tkanki mięśniowej, a nie pożądanej tkanki tłuszczowej. W następnej kolejności, tym szczurom podawano 1 gram L-cytruliny w przeliczeniu na kilogram masy ciała każdorazowo przez zaśnięciem nocnym. Suplementacja umożliwiła im zachowanie znacznie większej ilości masy mięśniowej, niż miało to miejsce przy zastosowaniu takiej samej dawki L-leucyny jak było to przeliczane na L-cytrulinę. Stwierdzono, że nie wywołało to żadnego istotnego wpływu na tkankę mięśniową oraz tkankę tłuszczową. Najbardziej zaskakującym wnioskiem z przeprowadzonych badań, był fakt, że jednoczesne stosowanie L-cytruliny oraz L-leucyny nie doprowadzało do potęgowania tych korzyści. L-cytrulina wówczas nie wykazywała znaczącego i pozytywnego działania. Pozytywne aspekty wynikające z jej przyjmowania nie były wówczas odczuwalne oraz zauważalne. Analizowanie wniosków przedstawionych przez francuskich badaczy przedstawia, że osoby, które dążą do utrzymania posiadanej ilości beztłuszczowej tkanki mięśniowej, a nawet do jej zwiększenia, powinny podczas posiadania diety niskokalorycznej zwracać uwagę na konieczność dostarczania do organizmu L-cytryliny tuż przed snem. Jej uzupełnianie powinno charakteryzować się regularnością. Czym jest i jak działa L-cytrulina? Cytrulina zaliczana jest do aminokwasów endogennych, czyli możliwych do samodzielnego wytworzenia przez organizm. Cytrulina jest niezwykle istotna w cyklu ornitynowym. Jest to proces, w trakcie którego dwutlenek węgla i amoniak są dodawane do ornityny, co umożliwia wytworzenie L-cytruliny. W kolejnej fazie przekształca się do argininy. Produkowana jest przez wątrobę, jelita z l-argininy oraz l-glutaminy. Zewnętrzne dostarczanie do organizmu cytruliny przyczynia się do redukowania uczucia zmęczenia podczas wysiłków tlenowych oraz beztlenowych. Ponadto, znalazła zastosowanie jako środek chroniący przed chorobami układu krążenia. Z jej pomocą usprawniony jest proces usuwania amoniaku z organizmu oraz proces metabolizowania tlenku azotu. Dodatkowo, wykazuje właściwości lecznicze w trakcie zaburzeń erekcji, których przyczyna znajduje się w zbyt wysokim ciśnieniu krwi. Ostatecznie, cytrulina doprowadza do zwiększonego wysycenia argininą niż ma to miejsce podczas bezpośredniej suplementacji tym aminokwasem. Dzieje się tak z uwagi na konwertowanie w nerkach, co pozwala zwiększyć jej poziom w osoczu przez dłuższy czas. Jednoczesna suplementacja cytruliny oraz argininy sprawia, że komórki o wiele chętniej wytwarzają tlenek azotu. Umożliwia to obniżenie ciśnienia krwi, redukowanie poziomu cholesterolu, a także zmniejszenie ilości kwasu mlekowego oraz amoniaku w mięśniach. Ponadto, sprawia, że w organizmie wytwarzana jest dodatkowa energia oraz polepszona jest praca układu odpornościowego. Jest to jeden z najbardziej wartościowych aminokwasów z cyklu mocznikowego, który powinien być suplementowany, ponieważ zwiększa poziom dwóch pozostałych. Cytrulina – gdzie się znajduje? Cytrulina jest bardzo dobrze przyswajana w postaci suplementu diety, jednak można ją znaleźć także w naturalnym pożywieniu. Największe jej stężenie znajduje się w arbuzie, co potwierdza sprzedawanie ekstraktu z arbuza jako jej źródło. Co więcej nazwa cytruliny wywodzi się od łacińskiej nazwy arbuza citrullus. Ponadto, duże ilości cytruliny znajdują się w ogórkach oraz pozostałych melonach. W codziennej diecie można dostarczyć ją podczas jedzenia: cebuli, czosnku, ciecierzycy, soi, mięsie, wątróbce, migdałów a nawet kakaa. Jakie są korzyści z przyjmowania cytruliny? Do najważniejszych zalet wynikających z przyjmowania cytruliny zalicza się m.in. mniejsze DOMS, czyli opóźnienie występowania bólu mięśniowego, funkcjonującego pod powszechną nazwą jako zakwasy. Cytrulina pozwala zwiększyć poziom ATP. Mięśnie wykazują lepszy skurcz. Zwiększa się wydolność organizmu w trakcie treningu, a dodatkowo zachodzi możliwość zwiększenia objętości treningowej. Lepsze efekty z wykonywanych treningów podczas stosowania cytruliny powstają na skutek podwyższonej produkcji hormonu wzrostu. Z uwagi na pobudki zdrowotne, cytrulina jest kluczowa do zachowania układu sercowo-naczyniowego w dobrej kondycji. W konsekwencji, obniżana jest wysokość ciśnienia. Krew, która poprawnie krąży w organizmie, w lepszym stopniu dotlenia mięśnie. Cytrulina a większa wydajność organizmu w trakcie treningu Przeprowadzane badania wykazują silne powiązanie pomiędzy jej przyjmowaniem a możliwościami organizmu podczas wysiłku fizycznego. Ma na to wpływ redukowanie ilości kwasu mlekowego w organizmie. Badanie, zostało przeprowadzone na grupie liczącej 30 uczestników. Mogli oni ćwiczyć o wiele intensywniej i dłużej. Czy cytrulina podnosi poziom tlenku azotu? Cytrulina, arginina oraz ornityna wspólnie tworzą w organizmie tlenek azotu. Rola tlenku węgla jest niezwykle istotna dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ umożliwia zwiększone dostarczanie tlenu i składników odżywczych do każdej komórki w ciele. Ponadto, pozwala na kontrolowanie przepływu krwi i ciśnienia. Wzmacnia naczynia krwionośne. Co więcej stan zdrowia układu krążenia przekłada się bezpośrednio na rezultaty wykonywanego wysiłku fizycznego. Organizm nie jest w stanie samodzielnie pozyskać lub wyprodukować tlenku azotu, dlatego niezwykle ważne jest dostarczanie tych aminokwasów. Badania wykazują także, że cytrulina skutecznie obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi. Cytrulina jako booster hormonów Cytrulina została uznana za jeden z najskuteczniejszych boosterów hormonu wzrostu. Wśród osób aktywnych fizycznie, które przyjmują cytrulinę, zauważalny jest znacznie wyższy wyrzut hormonów wzrostu. Dodatkowo, wpływa na to fakt, że cytrulina umożliwia lepsze wykorzystanie aminokwasów. Jak przyjmować cytrulinę? Wielkość dawki powinna być uzależniona od powodu zastosowania oraz pory przyjmowania. Na rynku dostępne są suplementy, które zawierają czystą cytrulinę lub połączoną z kwasem jabłkowym – jabłczanem cytruliny. Jabłczan cytruliny charakteryzuje się posiadaniem 60-70% czytej cytruliny, zatem w 10 gramach suplementu znajduje się wyłącznie 6-7 gram cytruliny. Jest to aspekt, który powinien być brany pod uwagę podczas ustalania potrzebnej dawki. W zależności od powodu stosowania cytruliny, powinno się ją dawkować w następujący sposób:

Jako sposób leczenia zaburzeń erekcji – od godziny do 1,5 godziny przed stosunkiem należy zażyć 1500-2000 mg czystej cytruliny.



W celu obniżenia ciśnienia – najlepiej nie przekraczać od 3000-4500 mg w ciągu dnia. Ponadto, pora dnia nie wywiera znaczenia na działanie cytruliny.



Do poprawy osiąganych wyników sportowych – dla sportowców proponowane są wyższe dawki, ze względu na większe zapotrzebowanie organizmu. Wielkość porcji jest zależna od masy ciała. Proponowane jest 10 gram jabłczanu cytruliny lub 6-7 gram czystej cytruliny.



W chorobach związanych z niewydolnością serca – optymalnie ok. 3000 mg na dobę.

Nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego i wydalniczego, nie mają miejsca, jeżeli w ciągu dnia nie przyjmie się cytruliny więcej niż w ilości 15 gram. Warto pamiętać, że arginina wywołuje biegunki już po spożyciu 10 gram.