Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Czy orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu? - zł


Czy orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu? Schorzenia związane z cholesterolem trapią coraz większą część społeczeństwa, którą z pewnością zaciekawią innowacyjne informacja wprost ze Stanów Zjednoczonych. Naukowcy oraz tamtejsi badacze, którzy zatrudnieni są na Uniwersytecie Loma Linda w Stanach Zjednoczonych wysnuli innowacyjne wnioski, które mogą zmienić całkowicie stanowisko medycyny konwencjonalnej względem pojęć związanych z cholesterolem, a w szczególności cholesterolem LDL. Badania zostały przeprowadzone pod względem jego wpływu na ludzki organizm. Analizie zostały poddane również sposoby walki z tą chorobą, które cechują się wysoką skutecznością i zapobiegać dalszym degradacyjnym zmianom w organizmie. Odnosi się to do wpływu na ludzkie narządy, ale także do samopoczucia. Głównym badaczem, który z wysokim prawdopodobieństwem zmieni świadomość o cholesterolu jest Ella Habbad. Opis przeprowadzonego badania oraz wyciągnięte wnioski przestawiła w czasopiśmie Nutrition Journal. Przedstawiła tam twierdzenie, że to w orzechach włoskich tkwi potencjał, który umożliwi ochronę ludzi przed poważnymi schorzeniami secowo-naczyniowymi rozwijającymi się na skutek posiadania nadmiernej ilości złego cholesterolu (cholesterolu LDL). Już w wielu wcześniejszych publikacjach naukowych pojawiały się przesłanki, który argumentowały, że spożywanie orzechów włoskich wydłuża długość życia. Badania odnosiły się także do osób, które nie jadły orzechów włoskich, co było przedstawiane jako powód krótszego życia. Inspirując się tymi informacjami, zespół badawczy zainteresowawszy się tymi danymi, postanowił zagłębić się w tym temacie. Uznani dietetycy, podążający za najnowszą wiedzą oraz bazując na swoim doświadczeniu, przedstawiają tezy, które również świadczą na korzyść orzechów włoskich. Pacjenci, którzy posiadali w swojej codziennej diecie właściwą ilość orzechów włoskich, w przeciwieństwie do osób, które ich unikały, charakteryzowali się dłuższym życiem, a przede wszystkim byli bardziej zdrowi i prowadzili aktywniejszy tryb życia. Celem nadrzędnym badaczy było ustalenie słuszności panującego przekonania o prozdrowotnych właściwościach orzechów. Ponadto, dążyli do ujawnienia przyczyn, które wskazałyby dlaczego regularne jedzenie orzechów ma wpływ na wydłużenie życia. Ponadto skupili się na określenie sposobu, w jaki orzechy wytwarzają substancję, która może wpłynąć na długość życia. W przeprowadzonym badaniu wzięło udział zaledwie 16 osób dorosłych. Jest to stosunkowo mała ilość w porównaniu z ilościami uczestników w badaniach klinicznych. Istnieje prawdopodobieństwo, że w przyszłości zwiększy się liczba uczestników w kolejnych badaniach wykazujących wpływ orzechów włoskich na długość życia. Jednakże wyniki badań ujawnione przez naukowców są bardzo innowacyjne, pomimo małej ilości zbadanych osób. Pierwszy etap badań rozpoczął się od podaniu każdemu z uczestników śniadania złożonego wyłącznie z 90 gram orzechów włoskich, które musiało być zjedzone od razu. Dobór orzechów włoskich odbył się na zasadzie ich wyboru z uwagi na charakterystyczny skład biochemiczny oraz krążące anegdoty, które wskazywały, że to głównie orzechy włoskie powinny być spożywane, aby móc prowadzić długie, zdrowe i szczęśliwe życie. W trakcie zupełnie innego badania, tej samej badanej grupie, podano śniadanie, które opierało się na olejach, białym chlebie i białkach jajek. Czyli na pokarmach, które posiadają naukowo udowodniony wpływ na wysokość cholesterolu LDL w ludzkim organizmie. Specjaliści, którzy brali udział w badaniu, zgodnie stwierdzili, że uczestnicy badania po przeprowadzonym teście spożyli śniadanie kontrolne, czyli złożone z jajek, białego chleba oraz oleju. Przedstawili, że wysokość utlenionego cholesterolu LDL we krwi, wzrosła niemal od razu po spożyciu. Jednak sam jego przyrost nie był zastraszający i budzący obawy. Zespól badawczy, przedstawił, że po przeprowadzonym teście, osoby poddane badaniu spożyli śniadanie, oparte na orzechach włoskich. Wskazują, że po tym posiłku, poziom cholesterolu LDL nie uległ zmianie, a co więcej grupa badawcza odkryła nowe analogi witaminy E we krwi, a w szczególności gamma tokoferolu. W historii rozwoju medycyny, badacze oraz naukowcy, określali gamma tokoferol jako witaminę ochronną. W orzechach włoskich występuje bardzo wysokie stężenie tej substancji. W składzie orzechów włoskich znajduje się także substancja o nazwie katechina. Katechina łączy się z gamma tokoferolem. Razem, w połączeniu stanowią bardzo silną ochronę przed wolnymi rodnikami. Zarówno jedna jak i druga substancja są doskonałym środkiem przeciwutleniającym. Główną ich cechą charakterystyczną jest działanie umożliwiające niwelowanie czynności agresywnych cząsteczek, które wytworzyły się w niekontrolowany sposób w organizmie człowieka i w przyszłości mogłyby stać się powodem do rozwoju nowotworu. Równolegle, te dwie substancje, odpowiedzialne są za ochronę przed utlenieniem cholesterolu LDL. U badaczy pojawiło się zdziwienie, kiedy okazało się, że po zjedzeniu śniadania złożonego z orzechów włoskich, we krwi zwiększyła się ilość przeciwutleniających efektów ORAC. Analiza badań krwi tych osób, pozwoliła także ustalić, że zmniejszeniu uległa ilość aldehydu malonowego, co poświadcza o przytłumieniu działania wolnych rodników w organizmie. Osoby, które są odpowiedzialne za przeprowadzenie badania są świadome, że grupa ludzi poddanych badaniu była zbyt mała w porównaniu z innymi badaniami klinicznymi. Podkreślają, że kontynuacja badań jest niezbędna do zrozumienia sposobu w jaki orzechy mogą redukować poziom złego cholesterolu. Jeżeli ich hipotezy się potwierdzą, to będzie to przełom dla ogromnej ilości osób chorych, a także w działaniach profilaktycznych, umożliwiając podwyższenie długości życia społeczeństwa. Tak jak już wcześniej wspomniano, badania naukowców były w pełni inspirowane powszechnie przekazywanymi informacjami o nadzwyczajnych właściwościach orzechów włoskich. Dawniej ludzie byli głęboko przekonani, że orzechy włoskie bardzo dobrze wpływają na mózg z uwagi na ich podobny do mózgu kształt po ściągnięciu łupiny. Pomimo wielu zalet, orzechy posiadają jedną bardzo dużą wadę, szczególnie dla osób przestrzegających diety. Okazuje się, że pięć orzechów stanowi równowartość kaloryczną jednego paczką. To bardzo dużo biorąc pod uwagę ich niewielką objętość, jednak warto potraktować je jako bardzo zdrową i przyjazną dla organizmu przekąskę, która powinno się jeść na codzien i wybierać jako alternatywę niezdrowego jedzenia. Wysoką kaloryczność nie zawdzięczają pustym kaloriom, a wręcz przeciwnie. Zbudowane są z pełnowartościowego białka i najkorzystniejszego dla organizmu tłuszczu. Znajduje się w nich aż 51,5% tłuszczu i 10% białka. Polecane są szczególnie dla osób, które w swojej diecie wykluczyły mięso i produkty odzwierzęce. Tak samo jak ryby posiadają wielonienasycone tłuszcze. Wystarczy spożyć zaledwie trzy orzechy dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwasy Omega-3. To bardzo niewiele, żeby organizm mógł lepiej funkcjonować. Wielu naukowców dowodzi, że orzechy włoskie cechują się działaniem, które usprawnia pracę mózgu. Powinny być regularnie jedzone przez osoby, które się uczą lub pracują umysłowo. Dzieje się tak że względu na obecność fosforanów. Dodatkowo w swoim składzie posiadają miedź i magnam, które przyśpieszają procesy myślowe. Te pierwiastki bardzo często są wykorzystywane w specyfikach przeznaczonych dla osób w trakcie egzaminów. Całość wzbogacona jest o kwas linolenowy. Podczas szykowania posiłku do pracy lub szkoły, bardzo dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie przekąski w postaci kilku połówek orzechów. Wiele osób nie wie, że orzechy włoskie charakteryzują się właściwościami antybakteryjnymi. Wyciąg z orzechów włoskich stanowi jeden z kluczowych składników szamponów przeciwłupieżowych oraz szamponów do włosów przetłuszczających się. Cechują się działaniem pielęgnującym i przeciwzapalnym. W kosmetologii, wyciąg z orzechów włoskich stosowany jest także ze względu na ich silne właściwości barwiące. Wykorzystywane są w procesie tworzenia płukanek przeznaczonych do włosów ciemnych. Sprawdzają się także do włosów farbowanych, z uwagi na podtrzymywanie pożądanego koloru przez dłuższy czas. Na sklepowych półkach oferowane są już gotowe rozłupane orzechy, jednak nie warto się na nie decydować. Głównie ze względu na nieznane warunki wcześniejszego przechowywania, które mogą doprowadzić do rozwoju pleśni lub do przedwczesnego wysychania. Może się zdarzyć także, że pośród kawałków orzechów wystąpią łupiny. W szczególności należy unikać orzechów włoskich mielonych. Producenci, w ramach oszczędności, zmieleniu mogą poddawać orzechy, w których rozwinęła się już pleśń. Ponadto, w tym orzechach warunki sprzyjają do rozwoju szkodników zbożowych. Kiedy zachodzi konieczność zakupu gotowych orzechów, to należy pamiętać aby nie były solone lub karmelizowane. Orzechy włoskie z powodzeniem można mielić samodzielnie w domu. W tym celu należy wyłącznie posiadać specjalną tarkę, która umożliwi otrzymanie wymaganego rozmiaru. Należy pamiętać, że rozłupane orzechy włoskie należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, wówczas będą dłużej zdatne do spożycia, a jednocześnie zachowają znaczącą część swoich cennych substancji odżywczych. Rozłupane orzechy włoskie w dużej ilości z pewnością ułatwią ich codzienne spożycie. Z powyższych informacji warto zapamiętać o konieczności spożywania codziennie niewielkiej ilości orzechów włoskich. Wystarczy wyłącznie garść, aby zapewnić sobie długie i zdrowe życie. W szczególności mózg oraz serce będą miały dostarczone kluczowe substancje, potrzebne do prawidłowej ich pracy. Orzechy włoskie okazują się nieocenione w profilaktyce choroby Alzheimera, cukrzycy oraz osteoporozy. Chronią organizm przed rozwojem chorób, które stanowią następstwo diety bogatej w bogatej w szkodliwe tłuszcze, w tym groźnych chorób układu krążenia. Miłośnicy nalewek, mogą przyrządzić je także z orzechów włoskich. W ten sposób uzyskają skuteczne i szybkie lekarstwo na biegunkę.