Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Pieczeń z indyka - zł


Przepis na pieczeń z chudego mięsa mielonego z piersi indyka jest zdrową alternatywą dla wysokotłuszczowej wołowiny. Razem z duszonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową stanowi idealną propozycję zarówno na niedzielny obiad, jak i kolację ze znajomymi. Pieczeń smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, może być też podawana z ulubionym sosem lub oprószona mieszanką świeżych ziół.

Składniki:

700 g chudego mięsa mielonego z piersi indyka
1 szklanka posiekanej cebuli
białka z czterech jajek
1 szklanka salsy pomidorowej
¾ szklanki płatków owsianych
1 łyżka cebuli w proszku
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
3 łyżki ketchupu z niską zawartością cukru
2 szklanki czerwonych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
1 szklanka zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na półtoracentymetrowe kawałeczki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
W dużej misce połącz mięso mielone z indyka, cebulę, białka jajek, salsę oraz płatki owsiane. Dodaj cebulę w proszku i pieprz. Dobrze wyrobioną masę ułóż w brytfance 20 na 30 centymetrów, mocno przyciskając aż wypełni blachę równomiernie. Polej przygotowane mięso ketchupem z niską zawartością cukru i dokładnie rozsmaruj.
Włóż mięso do piekarnika na około 60 minut.
Około 25 minut po włożeniu brytfanki do pieczenia, pokrój ziemniaki na dwu i półcentymetrowe kwadraty. Ułóż je w dużym rondlu, pokryj zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj do uzyskania miękkości, przez około 20 minut.
Zieloną fasolkę szparagową również umieść w rondelku i pokryj wodą, gotuj na wolnym ogniu przez około 6-8 minut bez przykrycia. Następnie odcedź.
Wyciągnij pieczeń z piekarnika i odstaw na pięć minut przed krojeniem. Przed podaniem upewnij się, że nie jest różowa w środku.
Odcedź ziemniaki i duś je z dodatkiem chudego mleka i masła do momentu aż staną się puszyste.
Serwuj pokrojoną pieczeń z ziemniakami oraz zieloną fasolką szparagową.

Czas i trudność przygotowania:

Czas – 90 minut
Trudność – Umiarkowanie łatwe