Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Przepis na kurczaka z papryką Instant Pot - zł


Składniki:

– 1 cały kurczak (ok. 1,35kg)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– sól i pieprz według własnego uznania

– 1 cebula, poszatkowana

– 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki

– 1 łyżeczka czosnku w pudrze

– 1 łyżeczka cebuli w proszku

– 1 łyżka chili w proszku

– 1/2 łyżeczki kminku

– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

– sok wyciśnięty z połówki cytryny

– 1 kubek bulionu z kurczaka

Przygotowanie:

Przed podejściem do przyrządzania dania należy przygotować wszystkie potrzebne składniki. Następnie przyprawić surowego kurczaka 1 łyżką oliwy z oliwek, pieprzem i solą. Potem włożyć pokrojoną cebulę, papryki, czosnek do wnętrza kurczaka i związać ze sobą nogi, tak aby zawartość nie wypadła. Należy podgrzać Instant Pot i dodać pozostałą ilość oliwy. Kiedy będzie już gorąca, przełożyć kurczaka i smażyć do momentu aż zbrązowieje. Następnie wyjąć kurczaka i odłożyć go na bok. Na dole Instant Pot włożyć specjalną podstawkę, dodać podgrzany bulion (nie można dodawać zimnych płynów). Potem położyć kurczaka na podstawce, przyprawić mieszanką przypraw i soku z cytryny. Kolejnym krokiem jest przykrycie Instant Pot i pieczenie zawartości przez czas ok. 25 minut. Wyłączyć po czasie i zostawić na 15 minut. Następnie przełożyć kurczaka z warzywami na talerz. Serwować na gorąco.

Czas i trudność przygotowania:

Jest to idealna propozycja dania dla osób uprawiających sport i dbających o zdrową i zróżnicowaną dietę. Przepis jest prosty i dość szybki – można przygotować obiad dla 6 osób w lekko ponad godzinę. Jedna porcja dania to 731 kalorii, 7 gram węglowodanów, 105 gram protein i 31 gram tłuszczu. Przepis i wykonanie nie powinno stanowić problemu i wymagać specjalnych umiejętności kuchennych, dlatego każdy może spróbować i wykonać kurczaka z warzywami z Instant Pot w domowym zakątku. Jest to żródło składników odżyczych, protein i energii, potrzebnej do dziennego funkcjonowania. Danie jest małokaloryczne samo w sobie, aby uniknąć paru dodatkowych można usunąć skórę z kurczaka po ugotowaniu. Warto jest podawać go z warzywami bądź innymi dodatkami według własnego uznania.