Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Sałatka z ogórków i soczewicy - zł


Sałatka z ogórków i soczewicy doskonale może sprawdzić się zwłaszcza wtedy, gdy człowiek nie ma czasu zjeść porządnego obiadu w domu. Sałatka sprawdzi się w formie lunchu, który można zjeść podczas przerwy w pracy lub na zajęciach. Podawana jest na zimno, zawiera w sobie duże ilości węglowodanów oraz białka. Dzięki niej można sobie zapewnić odpowiednią dawkę energii na cały dzień.
Składniki

1 puszka soczewicy,
1,5 szklanki wody,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 liść laurowy,
1/2 łyżki musztardy,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 średni ogórek, pokrojony na kawałki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 seler naciowy,
1 czerwona papryka,
1 porcja sera feta.

Przygotowanie

1. Do garnka z wodą należy wrzucić soczewicę, czosnek oraz liść laurowy. Doprowadzić do stanu wrzenia, następnie należy delikatnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie soczewica powinna zrobić się miękka,

2. Należy wylać wodę z garnka i usunąć ze składników liść laurowy. Ugotowane składniki należy umieścić w lodówce, aby mogły się one schłodzić,

3. Wrzucić do miski schłodzoną soczewicę, dodać do niej seler, ogórka oraz pieprz.

4. Wymieszać dokładnie oliwę z oliwek z octem balsamicznym,

5. Wymieszane składniki wrzucić na wierzch soczewicy i całość dokładnie wymieszać w misce,

6. Posypać całość serem feta i podawać.
Czas i trudność przygotowania

Danie można przygotować w 10 minut, nie powinno to zająć zainteresowanym zbyt dużo czasu. Jest to łatwe do przygotowania danie, które doskonale sprawdzi się zwłaszcza w formie śniadania czy też przekąski pomiędzy śniadaniem a obiadem. Sałatka nie zawiera w sobie dużo kalorii, za to ma wiele przydatnych składników odżywczych, które powinno się dostarczać do organizmu w sporych ilościach. Dzięki temu można w bardzo szybkim tempie zniwelować uczucie głodu, np. znajdując się w pracy. Przygotować można ją na kilka minut przed wyjściem z domu, gdy nie będzie miało się czasu na zjedzenie porządnego śniadanie, np. w wyniku tego, iż się zaspało do pracy lub na uczelnię.