Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Przepis na placuszki bananowe - zł


Placuszki bananowe to coś, co od kilku lat podbija internet. Jeśli jeszcze jednak przepis ani razu nie trafił w twoje ręce lub w ogóle o nim nie słyszałeś, naprawdę warto w końcu go wypróbować. Wszystko jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a składniki bez problemu można dostać nawet w małym osiedlowym sklepie.

Placuszki bananowe sprawdzą się zarówno jako opcja na śniadanie lub kolację, ale także jako zdrowa przekąska lub deser. To zdrowa alternatywa dla słodyczy kupowanych w sklepie, pełnych cukru i tłuszczu. To naprawdę szybki i smaczny posiłek, który dodatkowo, ma w sobie dużo błonnika, pomagającego przyspieszyć przemianę materii. Placuszki bananowe na długo zaspokajają apetyt. Z poniższego przepisu można przygotować placuszki dla 8 osób.

Składniki

Do przygotowania placuszków bananowych potrzebujemy:



1/4 szklanki płatków kokosowych,



2 miarki odżywki białkowej Nutrition Gold Standard 100% o smaku lodów waniliowych,



6 całych jaj,



2 białka jaj,



1 małego banana,



1 łyżeczka syropu Walden Farms,



1 łyżka oleju kokosowego,



cynamon do smaku.

Do podanego przepisu można dodawać również swoje ulubione składniki, zmieniając nieco smak placuszków. Mogą to być np. wiórki kokosowe lub kakao.

Przygotowanie

Czas przygotowania: ok. 20 minut (wraz ze smażeniem).

Trudność przygotowania: łatwe.



Rozgrzej patelnię.



W misce roztrzep całe jajka. Dodaj 1/4 szklanki płatków kokosowych.



Zetrzyj lub rozgnieć pół banana i dodaj do jajek i płatków.



Do miski dodaj 1-2 kroplę płynnej stewii (lub innego naturalnego zamiennika cukru).



W mikrofalówce lub kąpieli wodnej podgrzej olej kokosowy. Kiedy uzyska płynną masę, wlej go do miski ze składnikami i wszystko dobrze wymieszaj.



Wymieszaj odżywkę białkową z białkami jaj, aż do uzyskania kremowej konsystencji.



Dodaj cynamon lub inne ulubione składniki.



Wszystko dobrze wymieszaj i wlewaj na patelnię niewielką łyżką.



Smaż placuszki po kilka minut z każdej strony, aż do momentu osiągnięcia przez nie złocistego koloru.



Po usmażeniu wszystkich naleśników pokrój w plasterki pozostałą połówkę banana i umieść na górze naleśników. Gotowe naleśniki polej syropem klonowym.

Smacznego!