Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl lub [wyślij wiadomość poprzez formularz tutaj]
Aby zamówić napisz na sklep@esterydy.pl (wysyłka w cenie) [wyślij wiadomość]

Śniadaniowa tortilla dla podróżnych - zł


Śniadaniowa tortilla dla podróżnych to świetne rozwiązanie dla osób, które wybierają się w długą podróż i chcą zaspokoić swój głód. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, za to jest ono bardzo pożywne i na pewno zasmakuje każdej osobie. Danie może też być przygotowywane jako drugie śniadanie do pracy lub też do szkoły. Jak widać można je spożywać w dowolnie wybranych miejscach, np. na przerwie w szkole, w autobusie, czy też w pociągu. Ta wersja pozbawiona jest dużej ilości tłuszczu, dlatego bez problemów można tortillę wcielić do swojej diety, a przy okazji zadbać o to, aby nie stracić atrakcyjnej sylwetki.
Składniki

10 jaj,
ser cheddar,
zielona papryka,
szpinak,
5 pełnoziarnistych placków tortilli.

Przygotowanie

Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, wystarczy dostosować się do następujących wskazówek:

rozbić jaja i wymieszać je z papryką oraz szpinakiem, a następnie gotować,
dołączyć ser cheddar,
zdjąć jaja i warzywa z ognia,
nałożyć farsz z jajek oraz warzyw na placku tortilli,
zawinąć tortillę i ułożyć ją na talerzu,
powtórzyć 4 razy,
przykryć tortille specjalną folią kuchenną i odstawić na jakiś czas do lodówki,
następnego ranka wyjąć tortillę i podgrzewać w mikrofalówce przez 60-90 sekund (bez folii),
zawinąć tortillę w folię i ruszać w drogę.

Czas i trudność przygotowania

Czas przygotowania tego dania nie jest zbyt wygórowany, ponieważ można je przygotować w 15-20 minut. Stopień trudności także nie należy do najwyższych, ponieważ powinni sobie z tym poradzić początkujący kucharze, którzy dopiero uczą się gotować i dowiadują się na ten temat nowych rzeczy. Najlepiej tortillę przygotowywać jest późnym wieczorem przed snem, tak aby wczesnym rankiem móc ją wyjąć z lodówki i w krótkim czasie podgrzać. Wtedy będzie można zabrać ją ze sobą w każdą podróż. Istotne jest to, aby podczas podgrzewania zdjąć z tortilli folię, a następnie nałożyć ją z powrotem. Jeśli się tego nie zrobi, tortilla w szybkim tempie utraci swoją temperaturę i nie będzie tak smakowita.